In Normandië een boekje drukken

P6290020-lino-snijdenZelf een boekje drukken of kaarten met of zonder beeld. U denkt dat u dat niet kunt omdat u nog nooit eerder zoiets deed? Niets is minder waar. In mijn atelier aan de rand van Brachy in Normandië organiseer ik in de zomer een paar maal een cursus in boekdruk en hoogdruk. In een vijfdaagse cursus leert u stapsgewijs aan de hand van zelf meegebrachte teksten, zetten en drukken. De teksten worden uit loden letters gezet en gedrukt op een handboekpers. Zo kunt u een paar korte gedichten drukken, een recept of misschien hebt u eigen teksten. U kunt ook lino- of houtsneden maken en drukken, een combinatie van tekst en beeld. U werkt altijd in een oplage, één van de aantrekkelijke aspecten van drukken. Aan het einde van de cursusweek gaat u met een kleine oplage zelfgedrukte bladen naar huis. U maakt er misschien een boekje van of u lijst iets in. Een jaar lang de mooiste cadeaus. Van uw hand!

Veel mensen heb ik het ambacht al kunnen overdragen. Dus hebt u zin om zelf aan de slag te gaan met letters en inkt, daarmee een mooie tekst, lied, gedicht, recept….. op het papier te drukken, het kan bij De Klaproos in Brachy.

Stel zelf een groepje samen, van maximaal 4 mensen. Stel vijf aan één gesloten dagen voor, tussen april en eind oktober en je kunt het ambacht komen leren in een mooi licht atelier, voorzien van voldoende drukpersen, letters, gereedschap en papier. In een schitterende omgeving niet ver van Nederland. Na de cursusdag is er nog genoeg te beleven in de omgeving. Wat denk je van die werkelijk schitterende krijtrotsen die de kust bepalen. De impressionisten kwamen hier schilderen. George Braque zocht niet voor niets deze plaats om te schilderen en te wonen.

 

Houd je van textiel, het eerste weekend van juli staat jaarlijks in het teken van het vlas, dat hier geteeld wordt. Er is het ‘Festival du Lin’ waar meerder plaatsen aan meedoen, allemaal in de directe omgeving. Veel cursisten genoten van dit festival.

 

U stelt zelf data voor waarbij het niet persé van maandag t/m vrijdag is, wel vijf aaneengesloten dagen. Donderdag t/m maandag kan ook. (dit als voorbeeld)

De cursusdagindeling is: 9.30 – 12.00 uur, lunchpauze, 13.00 – 15.30 uur.

Groepsgrootte is minimaal twee en maximaal vier personen.

In de cursusprijs van  € 375 is inbegrepen de koffie, thee, lunch, evenals alle benodigde materialen en gebruik van gereedschappen. We sluiten de week af met het bekijken van elkaars werk en het drinken van een glas wijn.

 

Aanmelding:

Per e-mail scholtensklaproos@hetnet.nl of schriftelijk, altijd met vermelding van: naam, adres, telefoon, e.mail.

Na betaling van € 75 is uw aanmelding definitief. Het resterende bedrag van  € 300 moet drie weken voor aanvang van de cursus overgemaakt zijn op rekening NL45 ASNB 0707 6546 37 t.n.v. Marja Scholtens.

Informatie over locatie en omgeving

DSC_0203-atelier-opzijBrachy (± 700 inwoners) ligt tussen Dieppe en Rouen op zo’n 12 km van de kust, in het dal van de Saâne, ± 480 km van Utrecht. De streek heeft veel te bieden: een fascinerende kust met kleine dorpen, waar vis nog direct uit zee verkocht wordt, en een afwisselend landschap. Varengeville-sur-Mer heeft een mooi Romaans kerkje met ramen van George Braque; zijn graf ligt op het kleine kerkhof naast de kerk, pal aan zee. Op hetzelfde kerkhof ligt ook de componist Albert Roussel begraven. De kathedraal van Rouen en de stad zelf zijn ook zeker een bezoek waard. Westelijk van Rouen aan de Seine is het paviljoen van Flaubert (madame Bovary) te bezoeken. Dieppe is ook een mooie stad met een vissers- en jacht haven aan zee.

Wilt u meer weten over Normandië, om een uitstapje te maken of een chambre d’hôte te regelen, kijk dan op www.seine-maritime-tourisme.com  Hier kunt u alles vinden, ook in het Nederlands. Bemiddeling van een gîte, in Luneray, 4 km vanaf Brachy, is mogelijk.

Bienvenue et au revoir, Marja Scholtens

 

Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met De Klaproos.